×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Quins riscos laborals pot tenir un cuidador?

L’envelliment de la població provoca que cada vegada hi hagi major nombre de cuidadors que tinguin al càrrec seu la cura de persones grans i/o en situació de dependència. En molts casos, els cuidadors desconeixen com mantenir una bona higiene postural per facilitar una correcta mobilització de les persones sense realitzar sobreesforços, prevenint l’aparició de lesions múscul-esquelètiques sobre ells mateixos. 

Principals riscos laborals dels cuidadors

Les persones dependents requereixen atenció personalitzada per poder dur a terme les tasques bàsiques de la seva vida diària. És el cas de la higiene i cura personal, l’alimentació, tasques domèstiques bàsiques i altres accions senzilles.

Els riscos laborals dels cuidadors són molt variats, ja que guarden relació directa amb les necessitats de la persona o persones a les quals cuiden. També poden canviar segons les condicions i els mitjans o ajudes amb les quals compti el treballador en el seu entorn laboral. 

  • Mobilització: sovint els cuidadors han d’aixecar, baixar, desplaçar o sostenir a l’altra persona. De no fer-ho de manera ergonòmica i les postures forçades poden comportar a una sobrecàrrega física. 
  • Contagis biològics: encara que ara, arran del coronavirus, estem més conscienciats sobre els riscos de contagis, la realitat és que els cuidadors estan exposats a tota mena de substàncies infectes.  
  • Riscos psicosocials: el desgast emocional, l’estrès i la sobrecàrrega laboral són els més freqüents. Sobretot, perquè estableixen forta vincles emocionals amb les persones que cuiden i solen empatitzar amb ells.

 

Com pot afectar l’estrès al cuidador i com prevenir-lo?

L’estrès del cuidador a llarg termini pot augmentar el seu risc de molts problemes de salut diferents. Alguns d’aquests problemes poden ser greus. Inclouen:

  • Depressió i ansietat
  • Un sistema immunitari feble
  • Sobrepès i obesitat
  • Malalties cròniques com a malalties cardíaques, càncer, diabetis o artritis.
  • Problemes de memòria a curt termini.

Prendre mesures per prevenir o allejar l’estrès pot ajudar a prevenir problemes de salut. Algunes de les mesures preventives són:

  • Demana i accepta ajuda. Fes una llista de les formes en què uns altres poden ajudar-te. Deixa que els qui s’ofereixin a ajudar-te triïn el que els agradaria fer. 
  • Organitzat perquè la cura sigui més manejable. Fes llistes de tasques i estableix una rutina diària.
  • Cuida de la teva salut. Tracta de trobar temps per mantenir-te físicament actiu la majoria dels dies de la setmana, consumeix alimentar saludables i descansa.

Esperem que aquest article t’hagi estat d’utilitat. Et convidem a compartir-ho amb els teus companys de feina!