×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Hi ha riscos al sector de la infermeria?

Creus que els infermers/es no estan exposats a riscos laborals? La infermeria és una professió essencial que implica tenir cura de pacients a hospitals, clíniques i altres entorns d'atenció mèdica. Tanmateix, també implica certs riscos laborals que poden afectar la salut i la seguretat dels que es dediquen.

 

Dades estadístiques

 

  • Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els treballadors de la salut, inclosos els infermers/es, tenen fins a tres vegades més probabilitats de patir lesions laborals en comparació amb altres treballadors. Al voltant del 10% dels treballadors de la salut s'infecten amb malalties infeccioses cada any.
  • En un estudi realitzat per l'American Nurses Association, es va trobar que el 62% de les infermeres pateixen mal d'esquena, el 51% pateix mal de coll i el 44% pateix mal d'espatlla com a resultat de la feina.
  • Segons un informe de l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball, el 58% dels infermers europeus van informar haver patit estrès relacionat amb el treball a l'últim any.

 

Per això, des de Mutua Intercomarcal volem que conegueu els riscos laborals més comuns del sector de la infermeria, així com les mesures preventives per minimitzar aquests riscos. En prendre aquestes mesures efectives, podràs protegir la teva salut i seguretat mentre continues donant atenció d'alta qualitat als teus pacients.

 

Riscos laborals

 

Hi ha diversos riscos laborals a què et pots enfrontar. Alguns dels més comuns són:

 

 

  • Lesions musculoesquelètiques

El moviment repetitiu de pacients i equips mèdics pot portar-te a lesions als músculs i articulacions.

 

  • Exposició a malalties infeccioses

Hi ha risc d'infecció a causa de l'exposició a malalties infeccioses. Pots estar exposat a malalties com l'hepatitis i el VIH a causa del contacte amb fluids corporals dels pacients.

 

  • Estrès emocional

Alt nivell d'estrès emocional a causa de la naturalesa del treball, cosa que pot portar-te a problemes de salut mental. És important tenir accés a recursos de suport i eines per minimitzar l'estrès.

 

  • Riscos químics

A causa de l'exposició de productes químics perillosos, com ara gasos anestèsics i productes químics de neteja.

 

  • Agressions físiques

A causa de la violència física per part de pacients o familiars de pacients.

 

Com prevenir els riscos?

 

Algunes mesures preventives que pots seguir per minimitzar aquests riscos inclouen:

 

  1. Utilitza equips de protecció personal adequat en tot moment. Incloent guants, màscares, bates i ulleres de protecció. Assegurat de seguir els protocols d'ús i rebuig d'aquests equips.

 

  1. Aprèn i segueix els protocols de prevenció de les infeccions. Renta't les mans regularment, utilitza desinfectants per mans i superfícies, i segueix les mesures de control d'infeccions recomanades.

 

  1. Utilitza tècniques de mobilització i aixecament adequades. Fes servir equips d'ajuda per la mobilització i l'aixecament de pacients si cal.

 

  1. Busca recursos de suport emocional i maneig de l'estrès. Com la teràpia o el suport de companys de treball, per evitar l'estrès emocional relacionat amb la feina.

 

  1. Segueix els protocols de seguretat i utilitza equip de protecció personal adequat per prevenir l’exposició a productes químics perillosos.

 

  1. Participa en programes de capacitació i educació contínua per mantenir-te actualitzat sobre les millors pràctiques de seguretat al lloc de treball.

 

Si el contingut d'aquest article t'ha resultat interessant, comparteix-ho amb els teus amics o companys de feina. És important que prenguis mesures proactives per protegir la teva salut i seguretat. Tota precaució és bona!