×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Hi ha riscos laborals en el sector de la bellesa?

Creus que els maquilladors/es que treballen en estudis o salons de bellesa no estan exposats a riscos laborals greus com altres treballadors de diferents sectors? Tot i que pugui semblar que la feina del maquillador és segura, encara hi ha perills que han de ser reduïts o eliminats.

 

Per això, des de Mutua Intercomarcal, volem que coneguis els riscos més comuns del sector i t'ensenyem com evitar-los.

 

Riscos laborals

 

Hi ha diversos riscos laborals als quals et pots enfrontar. Alguns dels més comuns són:

 

  • Reaccions al·lèrgiques

Els maquilladors treballen amb una àmplia gamma de productes de maquillatge que contenen ingredients químics. Aquests productes poden causar reaccions al·lèrgiques en alguns individus, cosa que pot manifestar-se en forma d'irritació, enrogiment, picor o inflor a la pell.

 

  • Infeccions cutànies

Si els productes de maquillatge o les eines no es desinfecten adequadament, poden transmetre bacteris, virus o altres patògens, cosa que augmenta el risc d'infeccions cutànies, com l'acne, les erupcions cutànies o la dermatitis.

 

  • Lesions oculars

Es treballa en estreta proximitat als ulls, cosa que augmenta el risc de lesions oculars, com irritació, conjuntivitis o lesions corneals, especialment si s'utilitzen productes o tècniques inadequades.

 

 

  • Problemes respiratoris

En polvoritzar productes en aerosol, com fixadors de maquillatge o productes per als cabells, els maquilladors poden inhalar partícules fines que poden causar problemes respiratoris, com irritació de les vies respiratòries o asma.

 

  • Lesions musculoesquelètiques

Les llargues hores de treball i les postures incòmodes poden contribuir al desenvolupament de lesions, com dolors d'esquena, tensions musculars o lesions per esforç repetitiu a les mans i els braços.

 

  • Estrès emocional i mental

Els maquilladors sovint treballen en entorns agitats i sota pressió per complir amb terminis, satisfer les expectatives dels clients i lidiar amb situacions estressants. Això pot causar estrès emocional i mental, cosa que al seu torn pot afectar la salut i el benestar general.

 

Com prevenir els riscos?

 

  1. Consciència i formació.  Informa't sobre els possibles riscos i coneix o informa't sobre els ingredients utilitzats en els productes que fas servir.

 

  1. Higiene i desinfecció.  Mantingues una bona higiene i desinfecta totes les eines i productes fets servits. Les brotxes, esponges i altres estris s'han de netejar regularment i reemplaçar segons sigui necessari. Assegura't que els productes de maquillatge estiguin en condicions higièniques i no caducats.

 

  1. Proves de sensibilitat.  Abans d'aplicar productes de maquillatge en un client, pots realitzar proves de sensibilitat en una petita àrea de la pell per identificar possibles reaccions al·lèrgiques o irritacions.

 

  1. Ús d'equips de protecció personal.  Depenent de la tasca i els productes usats, pots utilitzar guants, mascaretes i ulleres de seguretat per protegir-te de possibles riscos químics, infeccions o lesions.

 

  1. Bona ventilació.  Assegura't que hi hagi una bona ventilació en l'àrea de treball. Pot ajudar a minimitzar l'exposició a partícules en l'aire i productes químics aerosolitzats.

 

  1. Descansos regulars i ergonomia: Pren descansos regulars, adopta postures ergonòmiques, evita posicions incòmodes i moviments repetitius.

 

Si el contingut d'aquest article t'ha resultat interessant, competeix-lo amb els teus companys de feina o el teu maquillador/a de confiança. És important que prenguis mesures proactives per protegir la teva salut i seguretat. Tota precaució és bona!