×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Els escombrariaires estan exposats a riscos?

Els escombrariaires exerceixen un paper crucial a mantenir els carrers i espais públics nets i ordenats. No obstant això, aquest treball no està exempt de perill. Cada dia s’exposen a una gran diversitat de riscos, els quals han de ser reduïts o eliminats.

Per això, des de Mútua Intercomarcal, volem explicar-te els riscos més comuns als quals s’enfronten els escombrariaires i les mesures preventives que poden prendre per garantir la seva seguretat i benestar mentre realitzen la seva important labor.

Riscos més comuns dels escombrariaires

  1. Lesions musculoesquelètiques

Els escombrariaires fan tasques físicament exigents, com aixecar i transportar bosses d’escombraries pesades, escombrar durant llargs períodes de temps i realitzar moviments repetitius. Aquestes activitats poden causar lesions en els músculs, articulacions i a l’esquena.

  1. Exposició a substàncies perilloses

En netejar els carrers, poden entrar en contacte amb substàncies tòxiques, com a productes químics vessats, vidres trencats o materials perillosos. L’exposició a aquestes substàncies o elements, pot causar irritació en la pell, problemes respiratoris i altres efectes negatius per la salut.

  1. Accidents de trànsit

Els escombrariaires treballen en les vies públiques o prop d’aquestes, la qual cosa els exposa al risc de ser atropellats per vehicles distrets o descurats. A més, els conductors poden no adonar-se de la seva presència a causa de la poca visibilitat o falta de senyalització adequada.

  1. Caigudes i relliscades

Les condicions del terreny, com a superfícies irregulars, voreres relliscoses o terrenys inestables, augmenten en risc de caigudes i relliscades, especialment durant condicions climàtiques adverses.

  1. Lesions per objectes esmolats

Durant el procés de neteja, poden trobar-se amb objectes punxants o tallants, com a xeringues, claus o cristalls trencats, que representen un perill per la seva seguretat.

  1. Exposició a condicions climàtiques extremes

Estan exposats a diverses condicions climàtiques, com a calor intensa, fred extrem, pluja o neu. Aquestes condicions poden afectar la teva salut i augmentar el risc d’esgotament pel la calor, hipotèrmia o altres problemes relacionats.

  1. Riscos relacionats amb la maquinària i els vehicles

Sovint aquests operen maquinària i vehicles especialitzats, com escombrariaires mecàniques, aspiradores de fulles o camions d’escombraries. L’ús incorrecte d’aquesta maquinària o la falta de manteniment adequat pot generar riscos com atrapaments, xocs o lesions per caigudes des de vehicles en moviment.

 

Mesures preventives

Per evitar els riscos esmentats anteriorment és imprescindible prendre mesures proactives per una major seguretat.

  • Capacitació en ergonomia. Realitza tècniques adequades d’aixecament i transport de càrregues pesades per evitar lesions. A més, realitza estiraments i pauses regulars per descansar i reduir la tensió física.
  • Equipament de protecció personal (EPP). Utilitza l’EPP adequat, com a guants resistents, calçat antilliscant, ulleres de seguretat i, en casos específics, màscares respiratòries. Aquests elements t’ajudaran a protegir-t de possibles lesions i exposicions perilloses.
  • Senyalització i visibilitat. Les autoritats locals han de garantir que les zones de treball estiguin adequadament senyalitzades per advertir als conductors i vianants de la seva presència. Les armilles reflectores i les llums intermitents en els vehicles de neteja també augmentaran la visibilitat en la via pública.
  • Manteniment de l’equip. És essencial que l’equip que facis servir, com les escombres, les pales i les aspiradores, es trobi en bones condicions i se sotmetin a un manteniment regular.

Els escombrariaires mereixen el nostre respecte i suport, i és responsabilitat de tots contribuir au n entorn laboral més segur per a ells. Si t’ha agradat aquest blog, no oblidis compartir-lo amb els teus companys de treball!