×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Actuació segura: Mesures preventives per garantir el benestar de l'actor

L'actuació és un art que pot ser apassionant i gratificant, però implica uns certs riscos tant físics com emocionals.

Aquests són alguns dels riscos més comuns:

  • Lesions físiques: En realitzar escenes que involucren moviments intensos, coreografies, acrobàcies o baralles escenificades, fa que augmenti el risc de lesions musculars, torçades, fractures o contusions.
  • Fatiga vocal: La veu és una eina fonamental per als actors, i l'ús excessiu o incorrecte de la veu, pot portar a fatiga vocal, ronquera, nòduls o provocar d’anys a les cordes vocals.
  • Estrès emocional: Ve causat per la interpretació de personatges emocionalment intensos o dramàtics, especialment si han de connectar amb experiències personals, físiques o traumàtiques.
  • Pressions laborals: Aquest tipus de treball està exposat a pressions per terminis ajustats, llargues jornades de treball o situacions d'alt estrès, especialment quan es tracta de produccions en viu.
  • Exposició a elements perillosos: Depenent de la naturalesa de la producció, els actors es poden veure exposats a elements perillosos com el foc, productes químics, etc.

Per tot això, per garantir el benestar d'aquests individus, és essencial adoptar mesures preventives que assegurin un entorn segur i saludable. Ara explorarem algunes de les mesures preventives més importants que s'haurien de tenir en compte per protegir-se.

  1. Preparació física:

Abans d'embarcar-se en qualsevol tipus d'actuació, els actors han d'assegurar-se d'estar en bona forma física. Això implica realitzar exercici regularment per enfortir el cos, especialment aquells músculs que podrien veure's més exigits durant la interpretació. L'entrenament físic adequat, que ajuda a reduir riscos de lesions i millora la resistència durant les presentacions prolongades.

  1. Escalfaments i estiraments:

Un escalfament adequat abans de cada actuació és imprescindible per evitar lesions musculars i articulars. Els actors han de realitzar exercicis d'estirament que involucrin tot el cos, especialment aquells grups musculars que utilitzaran més durant la representació.

  1. Tècniques de veu i respiració:

Els actors utilitzen la seva veu com a eina principal per transmetre emocions i donar vida als seus personatges. És fonamental aprendre i practicar tècniques de respiració i projecció de la veu per evitar fatiga vocal, ronquera o lesions en les cordes vocals.

  1. Escenografia segura:

En el cas de les obres teatrals, assegurar-se que l'escenografia sigui segura i estigui ben construïda és crucial per evitar accidents. Els elements de l'escenari han de ser revisats i mantenir-se en bon estat per prevenir possibles caigudes o ensopegades.

  1. Ús d'attrezzo segur:

Quan s'utilitzen objectes o attrezzo en escena, és important que siguin segurs i estiguin adequadament dissenyats. Qualsevol element que pugui presentar perill, com armes falses o elements fràgils, ha de ser utilitzat amb extrema precaució i sota la supervisió d'un professional.

En seguir aquestes precaucions, els actors poden concentrar-se en el seu art i gaudir de la seva actuació, sabent que estan prenent les mesures necessàries per salvaguardar la seva salut en l'escenari o en el set de filmació. Si t'ha resultat interessant aquest blog, comparteix-lo amb els teus companys de treball i amics!