×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Estan exempts de riscos els transportistes?

La indústria del transport és un pilar fonamental a la societat, garantint la mobilitat de béns i persones. Tot i això, aquest sector no està exempt de riscos que poden afectar la salut i seguretat dels treballadors. Els transportistes es troben en un entorn del qual requereix una atenció especial.

 

Des de Mutua Intercomarcal mirem pel benestar de tots, per això volem explicar-te els riscos que poden sorgir i com evitar-los.

 

Riscos laborals:

 

  • Accidents de trànsit. Els transportistes estan exposats a riscos diaris a les carreteres, com ara col·lisions, atropellaments, bolcades i xocs. Les llargues hores al volant i la fatiga augmenten la possibilitat de tenir accidents.

 

  • Problemes musculoesquelètics. Les llargues hores de conducció poden provocar problemes a l'esquena, coll i altres parts del cos a causa de la postura perllongada i la vibració del vehicle.

 

  • Condicions climàtiques i carreteres perilloses. Exposició a condicions climàtiques adverses, com ara pluja, neu, gel i vents forts, que poden afectar la visibilitat i la seguretat a la carretera.

 

  • Exposició a substàncies perilloses. En transportar materials perillosos, els treballadors estan exposats a riscos químics que poden tenir efectes adversos a la seva salut.

 

Mesures preventives:

 

  1. Gestió del temps i programació adequada.

 

Estableix horaris de treball realistes i programes de ruta que permetin descansos adequats i evitin la fatiga. Prioritza la seguretat i el benestar sobre complir terminis extremadament ajustats.

 

  1. Formació i conscienciació.

 

Rep formació continuada sobre pràctiques segures de conducció i tècniques per evitar accidents. És molt important ser conscient de la importància de descansar. Fes pauses regulars, a més de no conduir més del temps permès.

 

 

Assegura’t que els vehicles estiguin ergonòmicament dissenyats per reduir la tensió física. Realitza estiraments i descansos regulars durant les jornades de treball.

 

  1. Manipulació segura de materials perillosos.

 

Has de manipular i transportar de forma segura substàncies perilloses, així com utilitzar adequadament els equips de protecció personal per minimitzar l'exposició. Fomenta l'ús de cinturons de seguretat, cascos i altres dispositius per reduir lesions en cas d'accidents.

 

  1. Manteniment i revisió dels vehicles.

 

Estableix programes de manteniment periòdic pels vehicles utilitzats en el transport. Aquests programes han d'incloure inspeccions exhaustives de frens, pneumàtics, llums i altres sistemes per garantir-ne el funcionament.

 

  1. Gestió de la càrrega.

 

Assegura’t que la càrrega es distribueixi correctament dins del vehicle. La sobrecàrrega o una distribució inadequada de la càrrega pot afectar l'estabilitat i l'equilibri del vehicle i augmentar el risc d'accidents.

 

La implementació rigorosa d’aquestes mesures preventives pot contribuir a la reducció d’accidents i a la millora de la seguretat en el sector. Si t'ha agradat aquest blog, comparteix-lo amb els teus amics i companys de feina. Tota precaució en bona.