×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Teoria de les 3 capes. Recomendacions per treballar amb fred!

 

L'hivern porta amb si temperatures baixes i condicions climàtiques desafiants, especialment per aquells que treballen a l'aire lliure o en entorns freds. L'exposició prolongada a les baixes temperatures pot tenir efectes perjudicials per la salut i el benestar de les persones. Comprendre com protegir-se adequadament és essencial per prevenir riscos i mantenir la salut en aquest tipus d'entorns. 

Per això, des de Mútua Intercomarcal, volem que coneguis les conseqüències derivades del fred i com evitar-les. Comencem! 

Riscos del fred 

L'exposició prolongada a baixes temperatures pot generar una varietat de problemes de salut que van des de molèsties lleus fins a condicions greus. 

 

  • Hipotèrmia.  Un estat en el qual el cos perd calor més ràpid del que pot generar. Això pot portar a la confusió, fatiga, dificultats per parlar i tremolors incontrolables.  
  • Congelació de la pell i els teixits.  Aquest és un altre risc associat amb l'exposició prolongada al fred. La pell es pot congelar, cosa que pot resultar en dany tissular, ampolles, o necrosi.  
  • Agreujar condicions de salut preexistents.  Per exemple, persones que pateixen d'artritis poden experimentar un augment del dolor i la rigidesa en les seves articulacions.  
  • Disminució de la destresa manual.  La disminució de la sensibilitat i el control muscular a causa del fred pot dificultar la capacitat de manipular eines o maquinària de manera precisa i segura. Això augmenta la possibilitat de lesions i accidents en el lloc de treball. 

Com evitar les conseqüències del fred 

Minimitzar les conseqüències perjudicials del fred comença amb l'adopció de mesures preventives. Aquestes inclouen vestir-se adequadament, prendre descansos regulars per entrar en calor i mantenir una bona hidratació. Tanmateix, una de les estratègies més efectives és seguir la teoria de les 3 capes.  

Es tracta d'una estratègia eficaç per mantenir la calor corporal i protegir-se del fred., consisteix en l'ús de tres capes diferents de roba.  

 

  • Capa base 

Aquesta capa està en contacte directe amb la pell i la seva funció principal és mantenir el cos sec absorbint la suor. Utilitza materials transpirables que evacuïn la humitat, com la llana merina o teixits sintètics com el polièster. 

  • Capa intermèdia 

Aquesta capa proporciona aïllament i reté la calor corporal. Les peces de llana, folres polars o materials aïllants són ideals per aquesta capa, ja que atrapen la calor sense agregar un volum excessiu. 

  • Capa exterior o Shell 

Aquesta capa és la primera línia de defensa contra les condicions climàtiques adverses, com vent, pluja o neu. Ha de ser resistent a l'aigua i al vent per protegir contra la humitat i mantenir la calor interior.  

La teoria de les 3 capes és una eina valuosa per enfrontar el fred, proporcionant aïllament, protecció i comoditat. Si t'ha agradat aquest blog, competeix-lo amb els teus companys de feina!