×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Els professionals de l’àmbit de la psicologia també poden patir malestar

En un món laboral tan demandant com el de la psicologia, l'atenció als riscos laborals és fonamental per protegir la salut física i mental dels professionals, així com per assegurar la qualitat de l'atenció donada als clients. 

En Mútua Intercomarcal volem submergir-nos en la realitat quotidiana dels psicòlegs i les psicòlogues, explorant els diversos riscos que s'enfronten i possibles mesures preventives per superar amb èxit els desafiaments laborals. 

Els riscos laborals amb els quals et pots enfrontar, en el sector de la psicologia, són: 

· Fatiga emocional: Exposició constant a situacions emocionalment exigents pot portar a la fatiga i esgotament emocional. 

· Sobrecàrrega de treball: L'elevat volum de treball i demandes emocionals poden resultar en estrès. 

· Confidencialitat: La gestió d'informació confidencial pot portar a preocupacions ètiques i legals. 

· Risc de violència: Depenent de l'entorn de treball, pots estar exposat a situacions de violència verbal o, fins i tot, física per part dels teus pacients en crisis.  

· Desafiaments ètics: Prendre decisions ètiques difícils o enfrontar dilemes ètics pot afectar el benestar psicològic del professional. 

Per a evitar la mínima exposició a aquests riscos, quines mesures preventives has d'aplicar en el teu treball per a evitar aquestes situacions? 

· Aprèn a desvincular-te dels teus pacients: És important saber fins quin límit cal portar els problemes fora de la consulta. No excedir-te t'ajudarà a trobar-te millor. 

· Formació i aprenentatge: Busca informació adequada sobre seguretat laboral, control de l'estrès, resolució de conflictes i tècniques de comunicació efectiva. 

· Gestió de l'estrès: Implementa tècniques d'autocura, estableix límits saludables entre el treball i la vida personal i participa en programes de suport psicològic per professionals del sector. Així aconseguiràs reduir la incidència de fatiga emocional i el burnout. 

· Dissenys ergonòmics: Crea els espais de treball de manera ergonòmica per prevenir lesions i problemes de salut derivats de postures incorrectes. 

· Protocols de seguretat: Coneix i posa en pràctica protocols clars de seguretat i emergència per situacions de risc, incloent-hi la gestió en casos de violència o agressió. 

· Promoció de la salut mental: El bon ambient laboral ajuda al benestar emocional i mental, evitant problemes greus. 

Si es prenen aquestes mesures preventives, podràs realitzar de manera eficaç les teves tasques professionals. Comparteix aquesta informació amb els teus companys i/o psicòleg, tota precaució és bona!