×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Les xifres de l’economia submergida

A Espanya, l'economia submergida equivaldria a un 18,6 del PIB, segons dades recollides pel servei d'estudis de La Caixa, que també posen de manifest l'elevat frau en matèria laboral. Els càlculs es basen en l'informe que anualment realitza el professor austríac Friedrich Schneider sobre l'economia submergida a Europa.

A Espanya, es calcula que el frau laboral equival al 8% del PIB o el que és el mateix, gairebé un milió de llocs de treball a temps complet. L'eradicació completa del frau laboral suposaria un impacte molt positiu en els comptes públics, amb una recaptació fiscal que oscil•laria entre els 60.000 i els 80.000 milions d'euros. Fins i tot si es reduís el frau als nivells d'Alemanya, que si situen al voltant del 13% del PIB, l'impacte seria d'entre 18.000 i 20.000 milions d'euros.

Segons declaracions d'Oriol Amat, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, a La Vanguardia el càlcul d'un milió no és correcte: un estudi de Funcas assenyala que fins a 4 milions de persones podrien haver treball en l'economia submergida entre 2006 i 2008. Entre les diverses causes que explicarien la tendència, els experts n’assenyalen tres. La primera, la complexitat de la normativa laboral i dels tràmits per regularitzar la situació. La segona, les cotitzacions són cares per als autònoms. La tercera, el grau d'acceptació social.