×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

L'absentisme laboral suposa pèrdues anuals d'un 5,4% del PIB

A Espanya, l'absentisme a l'empresa va tenir un cost directe global a finals de 2013 de 25.500 milions d'euros, equivalent a un 2,5% del producte interior brut (PIB). ## En termes de costos d'oportunitat de la no productivitat per absentisme, que engloba el total de costos directes i indirectes, aquestes xifres equivalen a 55.000 milions i un 5,4% del PIB. En total es van comptabilitzar un total de 140 milions de dies perduts en concepte de baixes per incapacitat temporal, el que equivaldria a que 650.000 treballadors no acudissin al seu lloc de treball cap dia en tot l'any. Aquestes dades, recopilades de l'Estadística de la Seguretat Social sobre Incapacitat Temporal, van obrir la jornada `Com millorar l'absentisme laboral`, organitzada conjuntament per Mútua Intercomarcal i Secartys el 18 de març a Barcelona.

Eusebi González, director territorial de l'Àrea de Gestió del Client Extern de la Mútua, va ser el ponent de la jornada a la qual van acudir representants de gestories i empreses de diversos sectors com serveis, banca i indústria. Durant la seva presentació González va exposar el marc legal existent i les properes novetats al respecte, destacant entre elles els objectius generals marcats per l'Estat de reduir l'absentisme global en un 25%.

A continuació es van caracteritzar els diversos tipus d'absentisme existents, incidint en la dificultat per quantificar algunes de les seves modalitats, com és el cas de l'absentisme presencial. González va presentar els mètodes de quantificació de costos directes i indirectes: mentre els primers fan referència a les prestacions i les despeses mèdiques, els segons consideren altres aspectes com la pèrdua de productivitat, o formació de substituts, entre d'altres. González ha apuntat que els indirectes tenen un cost 4 vegades superior als directes, per la qual cosa resulta fonamental poder avaluar el seu impacte sobre la competitivitat de les empreses i desenvolupar plans orientats a la seva minimització.

Pel que fa a les mesures per a la reducció de l'absentisme, es va posar en valor la introducció de les noves tecnologies, claus en la interacció de protocols entre les diferents parts implicades en el procés, com són l'empresa, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i la Mútua. Així mateix, les bones pràctiques i metodologies a aplicar en l'empresa van ser compartides i debatudes en la sessió.