×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

En qué consisteix la nova reforma de la Llei Concursal

Hisenda i la Seguretat Social s'han posat d'acord per establir un conveni que ajudi a aquelles empreses que es vegin en dificultats. Així doncs, el BOE publicava aquest dimarts la Llei de mesures urgents en matèria concursal, per tal d'ajudar a les empreses immerses en un procés de concurs. L'esmentada Llei estableix que, tant Hisenda com la Seguretat Social, deixessin de ser els primers a cobrar quan una empresa estigui en concurs. D'aquesta manera, la nova mesura, de la qual es va aprovar un Reial decret en el mes de setembre, es resumeix en diversos punts.

En primer lloc, s'amplien els efectes del conveni als creditors públics, tant per a Hisenda i la Seguretat Social, com per a les comunitats autònomes i ajuntaments.

El fet que, tant Hisenda com la Seguretat Social quedin inclosos en els convenis, suposa la creació de diferents classes de crèdits, però sense modificar la seva classificació, a efectes de la votació per a l'extensió del conveni: creditors laborals, públics, financers o la resta. Així doncs, els creditors que comptin amb crèdits amb privilegi especial queden redefinits com el 9/10 de valor raonable del bé o dret sobre el qual s'ha creat la garantia, en el moment en què els deutes preferents queden deduïdes.

Però, depenent de les mesures que s'apliquin, un creditor públic pot passar al conveni general si una majoria del 60% i 75% de creditors públics ho decideixen. De la mateixa manera que, si un 75% dels creditors públics opta per sumar-se al conveni general, la resta també ho hauran de fer.

La reforma també afecta els creditors ordinaris que, si bé es mantenen en el règim d'aprovació existent fins ara, admet la possibilitat d'estendre el conveni als dissidents sota diverses condicions: quan, almenys el 65% del passiu ordinari voti a favor , esperar entre 5 i 10 anys; treus superiors al 50%; conversió de crèdits en accions o participacions del deutor, o crèdits participatius fins a 10 anys, entre d'altres.

La reforma també té una aplicació retroactiva, en relació a l'establiment d'un mecanisme perquè la mesura només es pugui aplicar una vegada en els convenis adaptats a la legislació anterior.

En el cas que l'empresa entri en liquidació, la norma permetrà la transferència de contractes, llicències i permisos, si es dóna el cas de la venda d'actius, així com també permet capitalitzar el deute als creditors. I, per altra banda, els creditors que comprin una empresa en fallida heretessin el deute que tingui amb la Seguretat Social.

Per finalitzar, la Llei té previst la creació d'una comissió que farà un seguiment sobre l'efectivitat de les mesures de la norma, l'evolució de l'endeutament del sector privat i les seves implicacions en el marc econòmic.