×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Quins efectes té la reactivació econòmica entre els col·lectius amb més dificultats?

El 2015 deixa un mercat laboral esperançador, amb un notable augment de la contractació. Amb l'objectiu d'analitzar quins efectes està tenint la reactivació econòmica, la Fundació Adecco ha volgut aprofundir en la situació dels col·lectius que ho tenen més difícil; com són les persones amb discapacitat i els majors de 45 anys. Tots dos col·lectius han experimentat un creixement en les contractacions, segons s'extreu de les dades publicades pel Servei Públic d'Ocupació Estatal.

La contractació entre les persones amb discapacitat es va incrementar un 15%, amb un total de 95.238 contractes, superant les xifres de 2014. Al mateix temps, entre els majors de 45 anys, van créixer un 16% més que en 2014.

Aquest repunt de la contractació entre les persones amb discapacitat pot explicar-se per diversos factors. En primer lloc, per qüestió d'estadística. Durant la crisi, va ser un col·lectiu molt afectat per la destrucció d'ocupació, sent encara més difícil recol·locar-se.

En segon lloc, la cultura corporativa està canviant, i moltes empreses comencen a entendre que la contractació de les persones amb discapacitat aporta valor a les organitzacions, des de l'òptica social i de productivitat.

Les noves generacions amb discapacitat també estan canviant la seva mentalitat, trencant amb l'anacrònica tradició que els relaciona amb la inactivitat i la dependència. En línia amb aquest fet, hem d'entendre que, si bé les lleis s'han anat actualitzant, la taxa d'activitat d'aquestes persones és molt baixa. Un 63% de les que estan en edat de treballar no tenen ocupació ni ho busquen. I podem trobar diverses raons que ho expliquen.

La falta de programes educatius que garanteixin una formació igualitària. El temor de les empreses a contractar a persones amb discapacitat, per desconeixement o estereotips obsolets, són barreres en el teixit empresarial trasllada a aquestes persones, influint negativament en la seva autoestima, i per tant, promovent la seva inactivitat.

D'altra banda, els majors de 45 anys també han experimentat un repunt en les contractacions superior a la mitjana, que es justifica en diverses raons:

L'estadística torna a explicar aquest creixement. Molts professionals majors de 45 anys van perdre el seu treball durant els anys més durs de la crisi, trobant majors dificultats per reincorporar-se en un mercat laboral que desconeixien. Tenint en compte que formen el major col·lectiu d'aturats, té sentit que ocupin més llocs de treball que la resta de la població.

L'èxode de talent jove també ha fet que les empreses tornin a contractar a professionals majors de 45 anys.

Així com les més de 100.000 dones majors de 45 anys, que es trobaven inactives, s'han incorporat al mercat laboral, per contrarestar la pèrdua d'ingressos en la llar. Aquest fet suposa un augment del nombre d'actius majors de 45 anys.