×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Radiografia del paper de la dona al mercat laboral espanyol

Com a conseqüència de la crisi econòmica, les dones han tingut un paper destacat en la recuperació econòmica. Així, entre 2008 i 2015, més d'un milió de dones majors de 45 anys, que eren alienes al mercat laboral, s'han incorporat al mateix, a la recerca d'una ocupació.

 

Contràriament, un total de 792.000 dones menors de 30 anys s'han retirat del mercat laboral, per la falta d'expectatives professionals; perllongant l'etapa acadèmica o marxant a l'estranger.

Radiografia de l'ocupació i l'atur de la dona a Espanya

Segons un informe d'Adecco, sis de cada deu dones espanyoles que es troben en situació de desocupació porten, almenys, un any en atur. Concretament, dels 2,5 milions de desocupades, un 44% (1,1 milions) són parades de llarga durada, portant més de dos anys sense treball. Per la seva banda, 297.300 dones (l'11,9%) porta en l'atur entre sis i dotze mesos, i 225.800 (9%), entre tres i sis mesos.

radiografia mujeres desempleo mercado laboral

El perfil de la dona espanyola a l’atur correspon al d'una dona d'entre 35 i 44 anys, amb formació fins a la primera etapa d'educació secundària i que porta més de dos anys buscant ocupació sense trobar-ho.

Dones majors de 45 anys a la recerca de la seva primera ocupació

La taxa d'activitat de les dones entre 45 i 60 anys s'ha incrementat en 12 punts percentuals des de 2008 (aconseguint el 72%). Concretament, des de 2009 es comptabilitzen, cada any, més de 20.000 dones sènior que busquen la seva primera ocupació.

Aquest col·lectiu destaca per la seva iniciativa, compromís i fidelitat al projecte empresarial, que contrasten amb les dificultats a les quals s'enfronten a l'hora de trobar una ocupació, per la seva escassa experiència laboral. Aquest fet comporta que les dones de més de 45 anys estiguin exposades a la discriminació, a causa de prejudicis i estereotips encara assentats en l'imaginari social.

On troben treball?

Segons les dades de la Fundació Adecco, els sectors on solen trobar ocupació són en el sector serveis, amb una modalitat contractual eventual per circumstàncies de la producció, com a recepcionista (11%), personal de neteja (10,2%) o cambrera de pisos (9,4%).

Perfil de la dona treballadora

Contràriament, existeixen 8,1 milions de dones a Espanya que actualment estan treballant. Del total, el 12% són emprenedores, enfront del 87,2% que és assalariada i el 0,8% que es dedica a altres tasques, com a ajuda al negoci familiar, cooperatives, etc.

De les dones que treballen, el grup més gran es concentra en el tram de 35 a 44 anys, amb el 31,6% del total d'ocupades (2,6 milions). Li segueixen les dones de 45 a 54 anys, amb el 26,4% (2,1 milions) i les de 25 a 34 anys, amb el 22,6% (1,8 milions). D'aquesta manera, vuit de cada deu dones treballadores tenen entre 25 i 54 anys.

Font: Adecco