×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Al voltant del 80% de les persones amb tos crònica, s'aconsegueix eliminar la tos gràcies a una bona història clínica

Actualment, la tos és un dels principals motius de consulta mèdica, especialment entre els més petits. Normalment la tos aguda, resultat de refredats comuns o grips, no sol durar més de tres setmanes, i el metge la combat receptant algun antitusígen per millorar els símptomes. La tos pot ser seca, produint irritació de coll, o productiva, amb producció de moc.

Si passades un màxim de 8 setmanes la tos no acaba de desaparèixer, podem estar davant d'un cas de tos crònica, però aquesta patologia es pot curar amb un correcte seguiment mèdic. En primera instància, l'especialista busca els símptomes que l'ajuden a tenir un correcte diagnòstic, a través d'una exploració completa a la consulta mèdica, analitzant aspectes com; la mucosa faríngia, el tipus de expectoració, o l'auscultació pulmonar i abdominal epigàstrica. I en el cas de la tos crònica és important realitzar també una placa del tòrax.

En alguns casos la tos crònica és la conseqüència de mals hàbits, com fumar, o símptomes secundaris d'algun medicament. En qualsevol d'aquests casos s'aconsella abandonar l'hàbit el més aviat possible.

Casos de tos crònica i tractaments

La tos crònica pot ser degut a diferents motius, pels quals s'apliquen diferents tractaments, segons la causa. Analitzem els principals casos:

• Síndrome de tos de via aèria superior. Tractament amb antihistamínics.
• Malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE). S'usen inhibidors de la bomba de protons (IBP).
• Asma i MPOC. Tractaments amb medicació inhalada, en ocasions amb corticoides.
• Bronquitis eosinofílica no-asmàtica.

A més dels tractaments específics, en casos de tos, tant aguda com crònica es recomana beure molta aigua per estar ben hidratat, fer-se banys de vapor per obrir les vies respiratòries, prendre pastilles per suavitzar la gola, i allunyar-se del fum del tabac, ja sigui com a fumador actiu o passiu.

Les persones amb tos han de beure molta aigua per mantenir-se sempre hidratats, realitzar banys de vapor, prendre caramels o pastilles per a la tos i no fumar o mantenir-se allunyat de qui ho fa.
Diversos estudis posen de manifest que entre el 70% i el 90% de les persones amb tos crònica, s'aconsegueix eliminar la tos gràcies a un bon historial clínic.