×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La sobrecàrrega laboral, l’obstacle de la productivitat

Designar de manera constant i desproporcionada una quantitat excessiva de tasques a un treballador, és el que es denomina sobrecàrrega laboral. Aquest fet es converteix en un risc que afecta de manera negativa tant a l’empleat com a l’empresa.

En aquest article et volem explicar com detectar la sobrecàrrega laboral, quins són els seus efectes i, sobretot, com evitar-los.

Els símptomes apareixen de maneres diferents segons la persona. Però atenció, si consideres que has baixat el rendiment, que tens un mal caràcter o sensació de fatiga, podries estar patint sobrecàrrega laboral. A més, també pot causar diversos efectes negatius en la teva salut. Per això, volem explicar-te algun d’ells:

  1. Depressió: causada per la frustració i la insatisfacció en el treball. Aquest fet ens porta a la irritabilitat, apatia i desmotivació de la vida personal.
  2. Ansietat: treballar més del que cal, genera estrès i tensió contínua, afectant l’organisme de manera física i mental.
  3. Síndrome burnout: afecta tant a nivell emocional, com a psicològic i físic. Implica estrès i ansietat juntament amb simptomatologia depressiva.   
  4. Dolors musculars: moltes hores en una mala postura o fent massa esforç pot causar danys en el nostre cos.
  5. Alteracions del somni: allargar l’hora d’anar a dormir per fer tasques, a la llaga, pot afectar els cicles circadiaris.
  6. Deterioració en les relacions socials: mentre més hores treballem, menys hores tenim per dedicar temps de qualitat amb els amics. 
  7. Males dinàmiques laborals: si apareixen alguns dels efectes anteriors, és possible que afectin de manera negativa en el treball, la qual cosa farà que disminueixi la productivitat.

Mesures preventives

Si volem evitar partir una sobrecàrrega laboral, hem de combatre amb l’excés de treball. Aprendre a gestionar-la és essencial per poder emplenar-les sense que afecti la salut física i mental.

  • Diferència l’urgent de l’important: A vegades has d’assumir que no pots arribar a tot. Comença per definir què és l’urgent.
  • Automatitza tasques: Estalviaràs temps i t’ajuda a frenar la càrrega laboral i al mateix temps seràs més productiu en el treball.
  • Elimina distraccions i gaudeix dels descansos: Mantingues l’ordre, silencia el mòbil per tot el que no sigui treball i contesta correus només al principi i al final de cada jornada. 
  • Delega: Si no pots frenar la càrrega de treball sol, fes-ho amb ajuda. Decideix quines tasques pots deixar en mans alienes i qui és la persona adequada per realitzar-les.

Veient tots els efectes negatius que té la sobrecàrrega laboral, practica aquests consells que t’ajudaran a evitar angoixes i l’estrès laborals, de tornada de les vacances i en qualsevol moment de l’any. Comparteix aquest post de blog amb els teus companys de feina!