×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Com cobrar l'atur sent autònom

El Govern ha decidit suavitzar les exigències per al cobrament de la prestació per cessament d'activitat -l'equivalent a la prestació per desocupació dels assalariats- en la nova Llei de Mútues. Fins ara les exigències eren molt altes i pocs autònoms acabaven aconseguint la seva aprovació. ## Els treballadors per compte propi cotitzen per rebre aquesta ajuda si el seu negoci va malament des de novembre de 2010, i poden cobrar des d'aquest mateix mes de 2011, però, fins ara, dels 600.000 autònoms que cotitzen per aquesta contingència, només l'1% ha sol·licitat la prestació, és a dir, uns 6.000. I d'aquests, la majoria va obtenir un no per resposta al no complir els requisits. Ara, s'han suavitzat les exigències. D'aquesta manera es pretén reduir l'alt percentatge de sol·licituds que no aconseguien la prestació.

Així, a partir d'ara, el cessament d'activitat pot ser definitiu o temporal. Tindrà sempre un caràcter voluntari i comprendrà mesures de formació i orientació professional dedicada a la promoció de l'activitat emprenedora d'aquests treballadors. Les condicions, en aquest sentit, són similars a les que s'acull qualsevol altre empleat quan es troba a l'atur. La premissa fonamental per accedir al cobrament de les prestacions és la de trobar-se al corrent en el pagament de les quotes a la Seguretat Social. Si no fos així, el treballador tindria 30 dies naturals per abonar la quantitat deguda.

Si compleix aquest requisit previ, un autònom tindrà la possibilitat de posar fi a la seva activitat i accedir a l'ajuda si la seva causa es correspon a un catàleg indicat en la nova Llei de Mútues. La causa més comuna és entrar en pèrdues econòmiques. Cal justificar que la minva econòmica és superior al 10% dels ingressos obtinguts en un any complet. No s'acceptarà si aquest exercici és el de l'inici de l'activitat. A més, també és possible el cessament de l'activitat quan hi ha execucions judicials derivades del cobrament de deutes que comportin almenys el 30% dels ingressos de l'any anterior, i quan hi ha una declaració de concurs.

Per la seva banda, també es possibilitarà el cessament de l'activitat i el posterior accés a les prestacions si el correcte funcionament de l'activitat es veu alterat per força major, violència de gènere o per divorci que prèviament hagi estat resolt en un jutjat.