×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Sabem com funciona el sistema de pensions?

Els factors demogràfics estan estretament relacionats amb el sistema de pensions, on l'envelliment de la població condiciona les reformes implantades per garantir la sostenibilitat d'aquest sistema.

A Espanya, el sistema públic de pensions depèn del sistema de cotitzacions obligatòries que empreses i treballadors paguen a la Seguretat Social, on el mètode de repartiment es basa en el principi de solidaritat intergeneracional. És a dir, els treballadors que estan en actiu financen les prestacions que reben les persones jubilades.

Perquè el sistema de pensions pugui mantenir-se, aquest depèn de la ràtio treballador/pensionista, que mesura el nombre de treballadors en actiu que fan falta per cada pensionista. En l'actualitat, està establert que per cada pensionista hi hagi 2,25 treballadors, a diferència de la ràtio de 4 treballadors per pensionista que hi havia a la fi dels setanta. Aquest descens està condicionat per causes demogràfiques.

Les raons que expliquen aquest fet resideixen en el descens de la natalitat i l'augment de l'esperança de vida, que té com a resultat, un envelliment de la població. Segons l'INE, el nombre de persones majors de 65 anys passarà del 16% que hi havia en 2008 al 32% per 2050.

La disminució de la ràtio també s'ha vist acusada per la crisi econòmica que ha provocat una alta taxa d'atur, i per tant, menys persones en actiu, el retard en l'accés al mercat laboral, així com per la sortida anticipada del mercat laboral de persones en edat de treballar.