×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

El Govern planteja als agents socials un nou sistema de reducció de quotes per a empreses amb baixa sinistralitat

El Govern ha traslladat als agents socials les bases del futur projecte de Reial decret per millorar els incentius que perceben les empreses especialment sensibilitzades amb la sinistralitat laboral. Tal desenvolupament es contempla en la denominada ‘Llei de Mútues’.

L'objectiu de la futura regulació és, d'una banda, simplificar el procés de sol·licitud per a les companyies i, per un altre, agilitar el reconeixement i l'abonament de les cosines. Per facilitar la doble meta, el document contempla eximir a l'empresa de recaptar la documentació que ja obri en poder de l'Administració, la qual cosa suposa una important reducció de càrregues administratives. En paral·lel, advoca per fixar un termini tancat per emetre la primera resolució de l'expedient.

El procediment per optar a aquests incentius és també nou, ja que es tindrà en compte que el centre tingui uns índexs de sinistralitat inferiors als quals s'estableixin anualment, guanyant en objectivitat.

S'elimina l'obligació actual d'haver realitzat inversions en instal·lacions i processos en matèria de prevenció de riscos laborals o de presentar un acte declaració signada sobre la realització d'activitats preventives. El model plantejat centra la seva atenció en el mesurament de resultats, això és, la constatació que hi ha una disminució real de la sinistralitat laboral, la qual cosa donaria dret a rebre la bonificació o la reducció en la cotització per contingències professionals.

Quantia

En concret, es planteja establir l'incentiu en el 5% de l'import de les quotes per contingències professionals per al primer any d'observació, i el 10% en els següents si els períodes d'observació en els quals l'empresa té dret a l'incentiu són consecutius.

Respecte al finançament d'aquesta reducció, seguirà vinculada a un màxim del 5 per cent del saldo del Fons de contingències professionals, encara que aquest percentatge ja no serà aplicable a cadascuna de les mútues en proporció a la seva contribució a la formació d'aquest saldo.

Requisits d'accés

En general, podran ser beneficiàries totes les empreses que cotitzin per contingències professionals, tant si estan cobertes per una entitat gestora com per una mútua, que no hagin depassat els límits que s'estableixin respecte dels índexs de sinistralitat general i sinistralitat extrema que anualment es fixin.

Els esmentats límits s'adaptaran a les circumstàncies pròpies de cada activitat econòmica de manera que es promogui l'accés a l'incentiu a aquelles activitats amb major risc per millorar la prevenció allí on sigui més necessària.

Com és lògic les companyies beneficiàries han d'estar al corrent de pagament i no haver estat sancionades en matèria de prevenció de riscos o de Seguretat Social.

Font: Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social