×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Deixa de fumar! T'expliquem les raons per les quals hauries de deixar aquest hàbit

A pesar que tothom sap que fumar perjudica greument la salut, encara un 33% de la població espanyola fuma. Així ho revelen les dades de l'últim Eurobarómetre realitzat per la Comissió Europea. I lluny de deixar aquest hàbit, el nostre país se situa a la cua respecte altres països europeus per deixar de fumar.

És per això, que recollim algunes de les raons ofertes per l'actual vicepresident del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), per deixar de fumar definitivament.

1. Si fumes, el teu fill fumarà                             

La persona fumadora s'enfronta a una triple dependència. D'una banda, la dependència física a la nicotina. Aquesta substància provoca una sèrie d'efectes en el cervell, produeix relaxació i plaure, i és el que enganxa a la gent. Al moment en què baixa el nivell de nicotina; el cos ‘demana’ més.

Un fumador també s'enfronta a la dependència psicològica, al moment en què vinculem certs hàbits diaris amb el tabac. Prendre un cafè, fumant, parlar per telèfon amb un cigar a la mà, són actes que creen dependència psicològica.

I finalment, la dependència social. Si un nen veu als seus pares fumar, entén que el normal és fumar, i a la inversa.

Segons les últimes dades, un 24% dels majors de 16 anys, fumen. Però es té la percepció que el percentatge és molt major. Això porta a la conclusió que la societat veu a fumar com alguna cosa normal i habitual. I aquesta concepció social del que és fumar, justifica que si els pares fumen, la probabilitat que els fills fumin sigui major.

2. La nicotina sempre és perjudicial independentment de la quantitat

Segons la definició de l'Organització Mundial de la Salut, fumador és aquell que ha fumat un cigarret al dia en l'últim mes.

I és que la nicotina està present en tots els cigarrets. Per tant, hem de bandejar la idea que si només es fuma esporàdicament o un cigar al dia, és menys perjudicial per a la salut. I el risc de tenir un problema de salut segueix sent alt.

3. Els cigarrets baixos en nicotina o quitrà no redueixen el risc de malaltia

La indústria tabaquera ha intentat fer els productes més atractius, amb la creació de productes light. No obstant això, la normativa europea ha llançat una normativa per la qual, a partir del 20 de maig, estarà prohibit comercialitzar aquest tipus de productes per animar a la gent a consumir-los, ja que són igual de perjudicials per a la salut.

4. El fum de tercera mà

Saps el que és el fum de tercera mà? És el fum que es queda en els llocs en els quals s'ha fumat. Les partícules de nicotina es dipositen en catifes, roba, mobles i altres superfícies. Aquestes es barregen amb l'ozó, i posteriorment es queden en el fum ambiental.

Poden quedar-se durant hores en les superfícies permetent la seva entrada en els pulmons encara que no hi hagi ningú fumant.

Segons explica Francisco Camarelles, “al voltant de 2.000 persones moren a l'any a Espanya per l'exposició al fum del tabac. Això està relacionat amb el càncer de pulmó, problemes respiratoris en els nens, infeccions d'asma, otitis, etc.”