×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Abusar de les noves tecnologies pot implicar riscos per a la nostra salut. Coneix les ‘lesions tecnològiques’

Abusar de l'ús del telèfon mòbil i de les noves tecnologies pot implicar riscos per a la nostra salut. Ja sigui física, per la postura que adoptem en fer ús dels dispositius, o mental per l'augment de excitabilitat que provoca en el sistema nerviós.

D'altra banda, els nens accedeixen cada vegada més aviat a les noves tecnologies, durant el seu període de desenvolupament o estant proper a ell. Això comporta riscos més rellevants que en el cas dels adults, podent afectar el sistema neuro-múscul-esquelètic dels menors.

Professionals de la Fisioteràpia de les Escoles Universitàries Gimbernat, adscrites a la Universitat Autònoma de Barcelona, han advertit que, si bé l'ús de les noves tecnologies no té per què ser l'única causa dels mals, sí que pot ser el desencadenant o agreujant de diverses lesions.

Ens fem ressò de les “lesions tecnològiques” causades per un ús excessiu dels dispositius electrònics, com a mòbils, tauletes o ordinadors.

Dolor, tensió, sobrecàrrega i sensació de pes a la zona d'espatlles o coll. Això es deu a la sobrecàrrega de la musculatura cervico-escapular, com per exemple els trapezis i l'elevador de l'escàpula.

Maldecaps i/o sensació de mareig per la contracció mantinguda dels suboccipitals i pels possibles efectes de mantenir l'atenció fixa en la pantalla durant un temps perllongat.

Alteracions de la columna cervical per les tensions asimètriques derivades de la posició.

Dolor i rigidesa en mans i dits, i fins i tot formigueig. L'ús excessiu del polze ha arribat unit als smartphones. Les expertes adverteixen de l'augment de casos de tendinitis de la musculatura relacionada amb aquests moviments especialment.

Feblesa i inhibició de la musculatura estabilitzadora del tronc i la columna vertebral, així com la pèrdua de control motor, cosa que deriva a la pèrdua del patró fisiològic i normal de moviment.

Manca de mobilitat i rigidesa. Sobretot a l'hora de fer moviments amb l'espatlla i les extremitats superiors a causa d'una incorrecta posició de la cintura escapular.

Dolores referits a la zona frontal i cervical, i fins i tot sensació de pressió en el conducte auditiu i /o al globus ocular. Les expertes han advertit que "al usar el mòbil llarga estona mantenim el cap en una posició forçada no idònia, que podria activar els anomenats punts gatell miofascials (PGM), descrits com a nòduls hiperirritables i situats al múscul".

Dificultats respiratòries i/o sensació d'opressió en el pit. Aquestes deriven de la pèrdua de la capacitat del volum pulmonar pel tancament del tòrax i manca d'expansió costal.

Inquietud, dèficit d'atenció, ansietat i un augment de l'estrès, ja que s'està produint una estimulació i un augment de la excitabilitat del sistema nerviós.

Disminució de la qualitat del somni i insomni. "Si s'usa el mòbil abans d'anar a dormir, pot afectar al somni a causa que la lluminositat de la pantalla activa certs receptors que 'enganyen' al cervell fent-li pensar que encara és de dia”. A més, l'insomni al seu torn és un condicionant de sofrir fatiga, irritabilitat, somnolència i dificultats per dur a terme l'activitat laboral de manera satisfactòria.