×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Com afecta la contaminació a la nostra salut?

El mes passat, l'Agència Europea del Medi ambient publicava el seu informe sobre la qualitat de l'aire realitzat a partir de les dades de 2013. Aquest assegurava que la contaminació produeix 29.980 morts prematures a Espanya, una xifra lleugerament inferior a la de l'anterior exercici, però no per això menys preocupant.

La mala qualitat de l'aire afecta a la salut humana no només durant els episodis d'alts nivells de contaminació, sinó que també ho fa de forma crònica, fins i tot amb mesures considerades baixes. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els principals contaminants són les partícules (PM), l'ozó (O3), el diòxid de sofre (SOTA2) i el diòxid de nitrogen (NO2).

Són molts els efectes de l'exposició a la contaminació a llarg termini detectats per la ciència. Aquests comprenen des de problemes del desenvolupament cognitiu en nens, el baix pes en néixer o l'aparició d'asma (sobretot en nens), fins al càncer de pulmó, les malalties cardiovasculars o problemes de fertilitat.

Davant aquesta emergència sanitària, les autoritats han decidit prendre mesures a curt termini per combatre aquesta crisi ambiental, per exemple, establint uns límits legals màxims marcats de contaminació. No obstant això, els diferents estudis que s'han realitzat a la recerca dels llindars de seguretat revelen que no existeixen nivells mínims perquè no hi hagi efectes sobre la salut, sinó que, quant menor és el nivell de contaminació, menors són els efectes sobre la salut dels ciutadans.

Per això, et convidem a conscienciar-te i sumar-te a la causa, a través de senzilles accions que es poden realitzar des de la quotidianitat, com acudir al treball caminant, amb bicicleta o compartint cotxe i evitar els viatges curts en automòbil.