×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Retorn a la feina post-confinament

Com ho afrontarem?

La incorporació a la rutina del treball després d'haver estat absent a causa del confinament pot tenir conseqüències psicològiques negatives. Símptomes com l'ansietat i la depressió poden sorgir quan una persona ha de tornar a adaptar-se a la rutina laboral; més encara quan estem immersos en una situació de pandèmia global. I tot això ens pot afectar a nivell físic (mal de cap, dolor muscular, falta d'energia), a nivell mental (falta de concentració, mal humor, tensió), i també a nivell conductual (consum d'alcohol, tabac, fàrmacs).

Accions i comportaments que ens ajudaran a controlar el nostre estat emocional:

• Ser conscients dels nostres pensaments negatius i al mateix temps creure que nosaltres mateixos els podem canviar.
• Aplicar la AMP (ACTITUD MENTAL POSITIVA); és l'adequada en qualsevol situació i més encara en el present: optimisme, esperança, integritat, coratge, iniciativa, generositat, perseverança, solidaritat, etc…
• Focalitzar i centrar la nostra energia en el que podem controlar directament. No malgastar aquesta energia en allò que no podem influir.
• Acceptar la situació i les emocions que ens toca viure. Acceptació no significa resignació.
• Cal viure i centrar-se en el present: no hem de retrocedir al passat pel que va ser o volar al futur pel que podria ser. Focalitzar-nos en la tasca.
• Hem de ser col·laboratius i solidaris. Això ens permetrà enfocar-nos als altres. La gratitud redueix la por a l'incert i desconegut.
• Informar-nos de tot el que ens preocupa dins i fora de l'entorn laboral, per a evitar tenir por o incertesa de manera permanent.
• Mentalitat positiva interpretada com “tenir il·lusió” per a afrontar nous reptes: “qui té un PERQUÈ per a viure pot suportar qualsevol COM”.
• Adaptar-se i normalitzar els canvis organitzatius que es produiran en l'empresa, així com els canvis conductuals i socials que haurem d'afrontar per a cuidar la nostra salut i la de la resta de persones del nostre entorn. És moment de “aprendre” i “reciclar” coneixements: autoaprenentatge.
• Regularitzar l'agenda laboral i personal prioritzant el més immediat.
• Normalitzar l'horari de manera progressiva. En relació al teletreball, cal millorar la conciliació entre vida personal i professional perquè hem estat molt connectats i cal relaxar-se.
• Recuperar els hàbits alimentaris i l'exercici físic de manera gradual.
• Planificar objectius realistes i començar pel més petit: un petit canvi és la millor manera de generar grans canvis.
• Aprofitar i gaudir qualsevol moment lliure que tinguem per petit que sigui. Activitats de relaxació i meditació (Mindfulness).

Aspectes psicològics positius de la reincorporació:

INDIVIDUALMENT, tornar a la feina significa:
- Que hem recuperat la llibertat (o una part) perduda pel confinament.
- Que estem bé de salut.
- Que ens podem desenvolupar i realitzar professionalment.
- Que tornem a compartir l'hàbit de treballar juntament amb els nostres companys i equips.

COL·LECTIVAMENT, tornar al treball significa:
- Que estem ajudant a l'entorn econòmic i productiu.
- Que fem possible el funcionament d'una organització/empresa.
- Que la societat ens necessita perquè TOTS som importants.
- Que amb el nostre esforç ajudem les nostres famílies a viure millor.

"En moments excepcionals les persones responen de manera excepcional"