×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball

El pròxim 28 d'abril és el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball i Mútua Intercomarcal es fa ressò de la iniciativa promoguda per l'Organització Internacional del Treball amb el tema de la campanya: “Anticipar-se a les crisis, preparar-se i respondre – Invertir Avui en Sistemes Resilients de Seguretat i Salut en el Treball (SST)”.

La pandèmia de COVID-19 ha portat als governs, els ocupadors, els treballadors i la població en general a enfrontar-se a restes sense precedents en relació amb el virus del SARS-CoV-2 i els nombrosos efectes que ha tingut en el món del treball. El Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball se centra en les estratègies per a enfortir els sistemes nacionals de seguretat i salut en el treball (SST) amb la finalitat de desenvolupar resiliència per a fer front a les crisis, avui i en el futur, aprofitant els ensenyaments extrets i les experiències del món del treball.

La pandèmia ha incidit en gairebé tots els aspectes del món del treball, des del risc de transmissió del virus en els llocs de treball fins als riscos relacionats amb la seguretat i salut en el treball que han sorgit a conseqüència de les mesures per a mitigar la propagació del virus. La reorientació cap a noves modalitats de treball, com la generalització del teletreball, ha ofert moltes oportunitats als treballadors, però també ha plantejat riscos potencials per a la seguretat i salut en el treball, en particular riscos psicosocials i violència.

L'Organització Internacional del Treball aprofita aquest dia per a sensibilitzar a l'opinió pública i per a estimular el diàleg sobre la importància de crear i invertir en sistemes de seguretat i salut resilients, basant-se en exemples regionals i nacionals per a mitigar i prevenir la propagació de la COVID-19 en el lloc de treball.

La campanya de presentació desenvolupada per la OIT sobre el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball 2021 està disponible en el següent enllaç:

Mútua Intercomarcal contribueix amb la campanya de l'Organització Internacional del Treball mitjançant les seves actuacions d'assessorament amb la finalitat de promoure la implantació de les mesures preventives establertes pels Organismes Oficials per al manteniment o la reincorporació de l'activitat de les empreses i els seus treballadors amb motiu de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Activitat que s'ha focalitzat en aquells sectors d'activitat que més modificacions han sofert en els seus procediments de treball i amb especial exposició al virus.

El nostre objectiu precisament ha estat desenvolupar resiliència i enfortir els mecanismes de seguretat i salut en les empreses per a incorporar plans de contingència i reincorporació adequats per a minimitzar qualsevol potencial risc d'exposició al SARS-CoV-2, així com limitar la cadena de contagi en l'organització en el supòsit de casos confirmats.

Per a reforçar aquest encàrrec, desenvoluparem el 28 d'abril de 2021 una sèrie de webinars amb temàtiques associades als objectius perseguits. En concret seran els següents:

- BONES PRÀCTIQUES PREVENTIVES SOBRE LA RESPONSABILITAT JURÍDICA EN PRL: En compliment del deure de protecció, l'empresari haurà de garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball. A aquest efecte, en el marc de les seves responsabilitats, l'empresari realitzarà la prevenció dels riscos laborals mitjançant la integració de l'activitat preventiva en l'empresa i l'adopció de quantes mesures siguin necessàries per a la protecció de la seguretat i la salut dels treballadors, … Vols conèixer les responsabilitats penals, civils, administratives i d'una altra índole que assumeix l'empresari i diferents càrrecs intermedis?

- GESTIÓ PREVENTIVA DEL TELETREBALL: La gestió preventiva del teletreball implica una sèrie de reptes i coneixements en prevenció de riscos laborals en l'àmbit laboral. Per aquest motiu, des de Mútua Intercomarcal, volem analitzar les qüestions més rellevants d'aquesta modalitat productiva, que serveixin de suport a les empreses perquè puguin concloure amb èxit el seu procés d'implantació.

- BONES PRÀCTIQUES PREVENTIVES PER A MINIMITZAR ELS TRASTORNS MUSCULOESQUELÈTICS: Els trastorns musculoesquelètics (TME) d'origen laboral són alteracions que sofreixen estructures corporals com a músculs, articulacions, tendons, lligaments, nervis, ossos i el sistema circulatori, causats o agreujats fonamentalment pel treball i els efectes de l'entorn on es desenvolupa” (OSHA). Afecten milions de treballadors de tota Europa amb conseqüències per a la seva salut, disminuint la productivitat empresarial. Sabem per què es produeixen i com reduir-los?

- GESTIÓ DE RISCOS PSICOSOCIALS I L'ESTRÈS: Els factors de risc que han experimentat un creixement major són els derivats d'aspectes psicosocials en el treball. Segons la Fundació Europea per a la millora de les condicions de vida i treball, un 28% dels treballadors europeus pateix algun tipus d'estrès laboral. Sabem com gestionar-los per a minimitzar els seus efectes?

- BONES PRÀCTIQUES EN ENTORNS LABORALS SALUDABLES: La SALUT I EL BENESTAR dels treballadors impacta fortament en la capacitat de l'empresa per a realitzar les seves funcions, i per a aconseguir la seva visió i missió. La bona salut es relaciona amb la productivitat dels treballadors. I naturalment, treballadors altament productius contribuiran a la competitivitat de l'empresa.

El formulari d'inscripció pot consultar-se fent clic en el següent enllaç.