×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Senyalització de Seguretat i Salut en el Treball

La senyalització és un aspecte de molta importància per la seguretat de qualsevol professional. Símbols de seguretat, advertiment o qualsevol altre tipus d’avís, a part d’indicar informació, pot salvar vides en el treball. Per tant, el seu objectiu és evitar caos i accidents.

Segons el Ministeri de Treball i Assumptes Socials d’Espanya en el Reial decret 485/1997 sobre disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i salut en el treball, estableix que la senyalització de seguretat és aquella que subministra una indicació relativa a la seguretat de persones o béns. 

La senyalització pot ser utilitzada com a mesura preventiva en l’ambient laboral. És una eina extremadament útil, però aquesta ha de formar part d’un pla de prevenció. A més, ha d’estar acompanyada per altres formes i eines de prevenció d’accidents. La seva existència mai pot substituir a les mesures tècniques i organitzatives de protecció col·lectiva i haurà d’utilitzar-se quan, mitjançant aquestes últimes, no hagi estat possible eliminar els riscos o reduir-los prou.

La senyalització ha de ser eficaç, per la qual cosa és necessari: 

  • Evitar la interferència de senyals, per excessiva proximitat en l’espai o en el temps. 
  • Assegurar una visibilitat òptima.
  • Garantir un manteniment adequat per al seu funcionament.

S’ha de senyalitzar en situacions que puguin ser un risc per la salut o la seguretat, especialment: 

  • Llocs d’emmagatzematge de substàncies i productes perillosos. 
  • Llocs perillosos, obstacles i vies de circulació.
  • Riscos específics, com a riscos biològics, elèctrics, etc.
  • Sortides d’emergència.
  • Equip de lluita contra incendis.
  • Maniobres perilloses i situacions d’emergència.

Recorda, la finalitat de la senyalització és cridar l’atenció sobre situacions de risc, però no substitueix les mesures preventives.