×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

¿Cuáles son las medidas de prevención de riesgos laborales?

En qualsevol professió hi ha riscos que poden afectar-nos de manera que la nostra salut i seguretat es vegin afectades. Amb el pas dels anys i el desenvolupament de les tecnologies, cada vegada hi ha més elements que ens ajuden a evitar malalties o accidents.

Els fusters, per exemple, solen utilitzar eines motoritzades com ara serres, trepants, planejadores i torns, juntament amb les seves eines de mà. Per aquest motiu, mentre treballen la fusta, han de tenir especial cura i seguir les normes de seguretat estipulades.


  • Llegeix atentament els manuals de les eines abans d'utilitzar-les, assegura’t d'entendre i complir amb totes les instruccions previstes. Si detectes que alguna eina no funciona correctament abans de fer-la servir, contacta amb el fabricant.
  • Revisa que els cordons elèctrics estiguin en bones condicions i tinguin bona connexió, i rebutja o repara qualsevol eina que no ho estigui.
  • Assegura't que les fulles i les superfícies estiguin netes i esmolades per tenir el màxim control. Així mateix, aprofita per realitzar un manteniment periòdic a les eines depenent de l’ús que rebin.

  • Quines són les mesures de prevenció de riscos laborals?

  • La fusta i les matèries primeres han d'estar correctament apilades. Les prestatgeries que s'utilitzin hauran d'estar col·locades en diagonal, no hauran de sobrepassar l'altura màxima d'apilament i s'haurà de vigilar la seva verticalitat per evitar possibles caigudes.span>
  • Totes les eines que s'utilitzin hauran d'anar acompanyades de les proteccions necessàries per part del treballador. S'ha de respectar la distància de seguretat entre les màquines i les seves parts mòbils no hauran d'interferir en les zones de pas. Així mateix, no s'ha de retirar cap protecció d'origen de les màquines.
  • La zona de treball ha d'estar neta i ordenada per evitar caigudes per cops, per la qual cosa s'ha d'evitar la concentració excessiva de serradures.
  • Abans d'endollar les eines al corrent, s'hauran de revisar les que hagin patit algun cop o s'hagin mullat. És convenient efectuar també un manteniment per evitar que el nivell de soroll d'aquestes eines sigui més alt del necessari.
  • En la utilització de productes (pintures, vernissos, dissolvents, etc.) hauran d'utilitzar-se mescladors o altres elements, per evitar el contacte directe amb la pell, i es procurarà que la zona estigui ben ventilada per evitar la concentració de vapors expulsats per aquests productes.
  • En la manipulació de peces grans i pesades s'han d'utilitzar mitjans adequats, , i si això no és possible, s'hauran de manipular entre dues persones. Si s'ha de transportar material, es portarà pròxim al cos i en posició vertical. Evitar postures forçades i repetitives.
  • Recorda que abans de fer servir qualsevol maquinària has d'estar capacitat per utilitzar-la. No treballi quan estigui cansat, estressat o hagi estat bevent alcohol, consumint drogues o medicaments que indueixin al somni.
  • La vestimenta de la persona ha de ser adequada amb camisa de màniga llarga, sabates, guants i ulleres de seguretat. Evitar l'ús de rellotges, polseres, cadenes i anells.
  • Recorda, un fuster informat és un fuster segur. No oblidis seguir-nos en Instagram per mantenir-te informat sobre prevenció de riscos laborals en diferents sectors.