×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Existeix la Síndrome Postvacacional?

Les vacances redueixen notablement l’estrès quotidià derivat de les presses i les exigències laborals, però... Què succeeix quan acaben? Com ens enfrontem a la Síndrome Postvacacional?

En referir-nos a la síndrome postvacacional, volem destacar que no és un trastorn mental en si mateix, sinó els símptomes que poden aparèixer quan ens reincorporem a una rutina de vida amb estrès, presses i exigències.

El nostre cervell respon davant canvis d’aquest tipus, sobretot si són de cop, i ens informa mitjançant avisos poc agradables de què hem de tractar d’adaptar-nos a la nova situació.

S’estima que almenys un 30% dels treballadors espanyols pateixen aquesta síndrome una vegada es reincorporen la seva rutina laboral. 

Símptomes de la Síndrome Postvacacional

Els símptomes depenen de la connexió de quatre variables: la personalitat, l’estil de vida, les particularitats del treball i l’entorn laboral i la gestió del temps.

Els símptomes físics solen ser trastorns gastrointestinals, alteracions alimentàries, insomni, fatiga i sudoració. En el cas dels símptomes psicològics solen aparèixer l’ansietat, depressió, canvis d’humor, apatia i falta d’autoestima. 

El més habitual és que aquests símptomes remetin passats uns dies, una vegada t’adaptis a la rutina tant laboral, com social. Només en el cas que els símptomes derivin a una síndrome d’ansietat, s’hauria de consultar amb un professional.

Consells per evitar la Síndrome Postvacacional

El més important per evitar la síndrome és adaptar-nos a la rutina diària, però a continuació us deixem alguns consells per poder combatre-ho:

  • Reprèn la rutina de manera gradual sense caure en la temptació d’intentar arreglar-ho tot el primer dia. 
  • Inclou activitats satisfactòries en la teva organització setmanal, l’objectiu és desconnectar després del treball. 
  • Mantingues un horari laboral assenyat.
  • Relativitza la importància del treball i enfoca’l de manera positiva i relaxada.
  • Reprèn, com més aviat millor, la teva rutina de somni.
  • Recupera una rutina d’alimentació adequada.
  • Aplica una mica d’humor a totes les situacions derivades de la tornada a la rutina.

Tots aquests consells t’ajudaran a abordar el retorn de millor manera i aconseguiràs que no només gaudeixis de les teves vacances, sinó també de la resta de l’any.