×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

La síndrome d’Estocolm en l’empresa

La síndrome d’Estocolm en el context empresarial es refereix a una situació en la qual els empleats desenvolupen una lleialtat o inclinació emocional cap a l’organització o els seus superiors, malgrat estar sotmesos a condicions adverses o abusives en l’entorn laboral.

Per això, des de Mútua Intercomarcal, volem explicar-te les causes que ho provoquen, com identificar-ho i com evitar-ho. És important prendre mesures per eliminar-ho i establir un ambient saludable de treball.

Quines causes provoquen la síndrome d’Estocolm?

Les causes poden ser diverses i poden variar segons la situació.

  1. Cultura organitzacional tòxica. Una cultura empresarial que fomenta l’autoritarisme, l’abús de poder o la falta d’ètica pot contribuir al desenvolupament de la síndrome d’Estocolm.
  2. Dependència econòmica. Si els empleats depenen en gran manera de l’ocupació o tenen poques oportunitats de trobar treball en altres llocs, poden sentir-se atrapats i desenvolupar una lleialtat cap a l’empresa.
  3. Manipulació psicològica. Els superiors poden utilitzar tàctiques de manipulació psicològica, com l’aïllament, la humiliació o l’establiment d’una relació de dependència emocional, per mantenir el control sobre els empleats.

Com identificar-ho?

  • Identificació amb els agressors. Els empleats poden justificar o defensar les accions dels seus superiors, fins i tot si són abusives o poc ètiques.
  • Lleialtat extrema. Els empleats se senten lleials i dedicats a l’empresa, fins i tot si són tractats de manera injusta o explotats.
  • Negació de la realitat. Els empleats poden minimitzar o negar els problemes i les males condicions laborals, convencent-se a si mateixos que és normal o acceptable.
  • Por a la represàlia. Els empleats poden tenir por de parlar o denunciar situacions abusives a causa de possibles conseqüències negatives per la seva carrera o la seva seguretat laboral.

Com evitar-ho?

Per evitar-ho es essencial prendre mesures preventives.

  1. Coneix els teus drets laborals. Això inclou aspectes com les hores de treball, el salari mínim, les condicions laborals i els drets de descans. Conèixer els teus drets t’ajudarà a reconèixer situacions injustes i prendre mesures apropiades.
  2. Estableix límits saludables. Defineix els teus propis límits i assegura’t de respectar-los. No permetis que t’explotin o t’exigeixin més enllà del raonable. Aprèn a dir “no” quan alguna cosa et resulti injust o excessiu.
  3. Mantingues una comunicació oberta. Si et trobes en algun problema o situació incòmoda en el treball, intenta comunicar-te de manera respectuosa amb el teu supervisor. Expressa les teves preocupacions i busca solucions constructives.
  4. Busca suport extern. Mantingues una xarxa de suport fora de l’entorn laboral. Comparteix les teves experiències i preocupacions amb amics, familiars o amics de confiança. Ells poden oferir-te perspectives objectives i brindar-te suport emocional.
  5. Prioritza el teu benestar. Cuida de la teva salut física i mental. Pren-te descansos regulars durant la teva jornada laboral i utilitza el teu temps lliure per activitats que t’agradin i t’ajudin a relaxar-te. Estableix límits clars entre el treball i la teva vida personal.
  6. Desenvolupa habilitats i busca oportunitats. Inverteix en el teu creixement professional i personal. Millorar les teves habilitats et donarà major confiança en el treball i augmentarà les teves oportunitats laborals.

Recorda que cada situació és única i pots requerir enfocaments específics. Si t’ha resultat interessants l’article o si sospites que existeix la síndrome de l’Estocolm en la teva empresa, comparteix-lo!