×
En Mútua Intercomarcal utilitzem cookies pròpies per a l'accés a l'àrea privada i de tercers per a realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web i millorar els nostres serveis.
Prem el botó ACCEPTAR TOTES per a confirmar que has llegit i acceptat totes les cookies, o prem CONFIGURAR si vols modificar o rebutjar el seu ús.

    

ES
cambiar a
castellano
/ CA

Recursos

Blogs

Recomanacions per als treballs més freds

Els termòmetres semblen indicar que l'hivern ja ha arribat, amb temperatures que poc superen els 0 graus. I davant la temporada de fred que s'ha fet esperar, les reaccions entre els treballadors del nostre país han estat molt diferents. D'una banda, alleujament entre els quals esperaven des de feia mesos la caiguda de neu en les seves estacions d'esquí, ja que per fi tindran neu. I d'altra banda, aquells que treballen a l'aire lliure o en espais semi-oberts, han mostrat el seu desgrat, ja que hauran de suportar baixes temperatures, amb les conseqüències físiques i mentals derivades de treballar sota el fred.

Per aquest motiu, la Comunitat Laboral Trabajando.com – Universia ha recopilat un llistat amb els riscos laborals derivats del fred, així com aquelles pràctiques que ens ajudaran a prevenir-los.

Riscos per a la salut

La temperatura és un factor que afecta directament a la realització de l'activitat laboral. I exercir les tasques en ambients freds augmenta les probabilitats de caure malalt, des de grip o bronquitis, arribant a sofrir malalties respiratòries o reumàtiques.

Experts de Mútua Intercomarcal, afirmen que “el rendiment físic depèn en gran manera de la temperatura dels teixits, i disminueix quan la temperatura dels mateixos i dels òrgans vitals descendeix”. És més, “la capacitat per treballar, mesura per la capacitat aeròbica màxima, es redueix entre un 5 i un 6% per cada °C que descendeix la temperatura interna”.

Entre els treballadors més exposats al fred, i per tant, els més vulnerables, es troben:

• Els treballadors d'avançada edat: els principals mecanismes defensius davant el fred, com són la vasoconstricció i els tremolors, s'afebleixen amb l'edat, per la qual cosa disminueix la capacitat de autogenerar calor.

• Els treballadors amb malalties cròniques respiratòries: com també amb afeccions cardiovasculars, diabetis o hipotiroïdisme.

• Les persones que prenen medicació per al tractament de malalties cròniques: aquest grup pot veure's afectat per la vasoconstricció que es produeix després de l'exposició al fred.

Però existeixen més llocs de treball que han de treballar en temperatures molt baixes durant la jornada, com els treballs en el sector agrícola i pesquer, construcció i obres públiques, sector forestal, activitats de bussejo, treballs relacionats amb la destrucció de plagues, cambres frigorífiques.

Ja que no podem deixar de treballar a l'hivern, existeixen algunes mesures preventives que es poden portar a la pràctica.

• En cas que estigui plovent, hem d'evitar estar a la intempèrie. En aquestes situacions, utilitzar botes impermeables i aïllants ajudarà a suportar millor les condicions climatològiques.

• Usar roba d'abric que eviti l'acumulació de la suor corporal és la millor forma d'aïllar-se del fred. De fet, és millor portar diverses per millorar l'aïllament.

• La ingesta de líquids calents és la millor manera de recuperar la temperatura perduda.

• I, sobretot, prestar major atenció a protegir les extremitats ja que estan més exposats al fred que la resta del cos.